"Każdy sukces ma swój początek w szkole"
Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” potwierdza, że Technikum NR 1 jest wśród najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Szkół PERSPEKTYWY 2020 i przysługuje mu tytuł „Brązowej Szkoły 2020”.
|
Historia szkoły
Historia szkoły sięga 1927 roku. Tak datowane są najstarsze dokumenty, tzw. "katalogi", z egzaminów potwierdzających przygotowanie zawodowe. Przed wojną zajęcia lekcyjne odbywały się w budynku szkoły podstawowej, która mieści się przy ulicy Kalwaryjskiej, natomiast praktyki u miejscowych rzemieślników.
Za rzeczywisty początek działalności szkoły uznaje się jednak wrzesień 1944 roku. W tym czasie zainaugurowało swoją działalność Publiczne Liceum Dokształcające o charakterze ogólnozawodowym. Od 1959 roku Zasadnicza Szkoła Zawodowa rozpoczyna kształcenie na kierunkach kucharz oraz przetwórstwo owoców i warzyw. Jednym z ważnych zdarzeń w życiu placówki było nadanie szkole imienia ppor. Emilii Gierczak. 11 III 1974 roku bohaterka walki o odzyskanie Pomorza zostaje patronką Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Lata 70. to również okres ostatecznego ustalenia profilu szkoły, której celem staje się kształcenie kucharzy. Od 2008 roku szkoła mieści się w zaadaptowanym na jej potrzeby budynku i nieustannie się rozwija. W roku szkolnym 2015/2016 do użytku oddana została nowoczesna hala sportowa.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa może poszczycić się niemal 80-letnią tradycją. Jest na stałe wpisana w krajobraz Góry Kalwarii jako placówka kształcąca doskonałych i poszukiwanych na rynku pracy fachowców.
KIERUNKI KSZTAŁCENIA W ROKU SZKOLNYM 2021/2022
5-letnie Technikum kształcące w zawodzie:
Technik żywienia i usług gastronomicznych
|
Absolwent Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
I. HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- oceny jakości surowca
- przechowywania żywności
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy
- obsługi sprzętu gastronomicznego
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
- wydawania dań
II. HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
- oceniania jakości żywienia
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
- wykonywania usług gastronomicznych
- ekspedycji potraw i napojów
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: biologia
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, matematyka, biologia, język obcy
|
Technik hotelarstwa
Absolwent Technikum w zawodzie technik hotelarstwa będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
I. HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
- przygotowywania i podawania śniadań
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
II. HGT.06. Realizacja usług w recepcji:
- rezerwacji usług hotelarskich
- obsługi gości w recepcji
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: język angielski
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, geografia
|
|
3-letnia Branżowa Szkoła I Stopnia kształcąca w zawodzie:
|
Kucharz
Absolwent Szkoły Branżowej I stopnia w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
II. HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań:
- oceny jakości surowca
- przechowywania żywności
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy
- obsługi sprzętu gastronomicznego
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
- wydawania dań
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, matematyka, biologia, język obcy
|
Cukiernik
Absolwent Szkoły Branżowej I stopnia w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
I. SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych:
- stosowanie maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
- • magazynowanie surowców i wyrobów cukierniczych
- • sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych
- • wykonywanie dekoracji wyrobów cukierniczych
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, matematyka, biologia, język obcy
|
|
Zalety szkoły:
- nowoczesny, funkcjonalny budynek, hala sportowa
- świetnie wyposażone sale technologiczne i Warsztaty Szkolne
- sale lekcyjne wyposażone w multimedia
- praktyki zawodowe w najlepszych hotelach warszawskich
- zagraniczne staże w ramach programu Erasmus+
- doskonałe przygotowanie do egzaminu maturalnego i egzaminów zawodowych
- zdobycie doświadczenia i umiejętności oczekiwanych przez pracodawców
- doskonałe przygotowanie do wykonywania poszukiwanych na rynku pracy zawodów
- liczne zajęcia pozalekcyjne rozwijające pasje uczniów, podnoszące ich kwalifikacje i umiejętności zawodowe:
- koło carvingu
- koło cukiernika
- wolontariat
- koło dietetyka
- koło artystyczne
- bezpieczna i przyjazna atmosfera
Dojazd i lokalizacja
Szkoła znajduje się w centrum Góry Kalwarii, w bliskiej odległości od dworca autobusowego. Dogodny dojazd do szkoły mają uczniowie mieszkający w okolicach Warki, Grójca i Piaseczna (PKS) oraz
Konstancina-Jeziorny (autobusy ZTM). Uczniowie mają możliwość zamieszkania w internacie.
|
Ścieżka kariery po ukończeniu szkoły
Po ukończeniu kierunku „technik żywienia i usług gastronomicznych” absolwent szkoły może
- podjąć pracę w restauracji, kawiarni, hotelu, barze szybkiej obsługi, pubie, koktajl barze
- być zatrudnionym w kurortach wypoczynkowych, pensjonatach, sanatoriach, firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych
- pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
- prowadzić własną działalność gastronomiczną
- kontynuować naukę na wybranych studiach
|
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka lub podobnych.
Po ukończeniu kierunku „technik hotelarstwa” absolwent szkoły może:
- być zatrudniony w najlepszych hotelach, także za granicą
- pracować w ośrodkach wypoczynkowych, na promach, w żegludze i lotnictwie
- prowadzić własną działalność gospodarczą
- planować i realizować karierę zawodową w branży turystycznej i hotelarskiej
pracować jako specjalista ds. marketingu i promocji przedsiębiorstwa hotelarskiego
specjalizować się w sprzedaży usług hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych
podjąć studia na wyższych uczelniach
Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia kierunek „kucharz” absolwent szkoły może:
- podjąć pracę w restauracji, kawiarni, barze, zakładzie gastronomicznym
- pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych, w firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych
- może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych
- kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia
Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia kierunek „cukiernik” absolwent szkoły może:
- pracować w cukierniach, lodziarniach, kawiarniach, hotelach i restauracjach
- być zatrudniony w zakładach cukierniczych oraz wyrobów czekoladowych
- prowadzić własną działalność cukierniczą
- kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=Fj48AYrDM4I
Z nami osiągniesz szczyty swoich możliwości!
|